Marula - 100% naturalny olejek eteryczny (10ml) - Pěstík

Cena
44,10 zł

Producent
Pěstík

Kod produktu
8206

W ciągu 5 dni Watch availability
ks

Olej marula, który zyskał przydomki takie jak Eliksir Młodości i Sekret Afrykańskiego Piękna, od dawna jest czczony przez kobiety z RPA, które używają go do różnych zastosowań kosmetycznych, aby naturalnie zmiękczyć, odżywić i ożywić skórę oraz wspomóc wzrost włosów. Więcej

Marula(Sclerocarya birrea)

Olej Marula jest pozyskiwany z jąder (orzechów) owoców dzikich drzew Sclerocarya birrea rosnących w najbardziej dziewiczych i otwartych lasach Afryki Subsaharyjskiej.

Owoc marula jest wielkości śliwki i ma skórzastą skórkę, która w pełni dojrzała jest jasno maślano-żółta. Aromatyczny soczysty biały miąższ owocu otacza twardą brązową pestkę, wewnątrz której znajdują się nasiona tak bogate w olej, że nawet ściśnięcie dłoni może uwolnić obfity plon. Owoc ten jest popularny nie tylko wśród Afrykańczyków, ale także wśród słoni, które znane są z tego, że przemierzają setki kilometrów, aby go zjeść. Owoc marula jest również źródłem popularnego afrykańskiego likieru Amarula.

Zastosowanie oleju marula

Olej marula, który jest szeroko stosowany w kosmetyce, promuje zdrowie skóry, naprawia uszkodzenia skóry spowodowane przez zanieczyszczenia, zmniejsza widoczność zmarszczek i skaz, ułatwia gojenie się ran i zapobiega utracie wilgotności skóry. Jako lekki i niekomedogenny olej , który wykazuje właściwości antybakteryjne, olej z nasion Sclerocarya birrea jest szczególnie delikatny, co czyni go idealnym do łagodzenia skóry trądzikowej. Jest również skuteczny w łagodzeniu swędzenia, gdy stosuje się go na uszkodzoną skórę spowodowaną egzemą, łuszczycą lub suchą skórą.

Olej Marula zawiera wysoki procent jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu jest jednym z najbardziej stabilnych dostępnych olejów. Olej Marula, najbogatsze roślinne źródło kwasów tłuszczowych Omega-9, chroni skórę głowy przed szkodliwymi bakteriami i stanami zapalnymi. Równoważy naturalne olejki na skórze głowy, nie pozostawiając tłustego osadu, a także wzmacnia pasma włosów przed uszkodzeniami spowodowanymi trudnymi warunkami atmosferycznymi.

Ten niesamowity olej przynosi korzyści nie tylko skórze i włosom, ale także społecznościom, które go produkują. Olej Marula jest darem natury, który przyczynił się do rozwoju wiejskiego i społeczno-gospodarczego w społecznościach afrykańskich, gdzie wzmocnił pozycję kobiet i zapewnił stały dochód rodzinom na ziemiach plemiennych.

Jak używać

Olejek nadaje się do stosowania w aromaterapii.

Olej może być stosowany do wzbogacenia kremów kosmetycznych, do kąpieli lub masażu.

Jest to produkt kosmetyczny, nie przeznaczony do użytku wewnętrznego.

Parameters

Tom 10 ml