Kocimiętka - 100% naturalny olejek eteryczny (10ml) - Pěstík

Cena
42 zł

Producent
Pěstík

Kod produktu
8242

Dostępny
ks

Roślina, ziołowa bylina, pochodzi z Azji i Europy i była szeroko stosowana w medycynie samopomocowej na przeziębienia, kaszel, problemy z klatką piersiową i nerwowość. Więcej

Koci ogon(Nepeta cataria)

Olejek eteryczny z kocimiętki, znany również jako Catmint lub Catnip, jest destylowany parą wodną z pięknej, fioletowo kwitnącej rośliny Nepeta cataria uprawianej w urzekającym krajobrazie Kanady. Kocimiętka, członek rodziny miętowej, jest najbardziej znana jako przysmak dla kotów do zabawy, ale ma również długą historię tradycyjnego zastosowania ziołowego.

Naturalnie występujący w kocimiętce związek chemiczny, terpenoid Nepetalakton, jest głównym składnikiem chemicznym olejku eterycznego kocimiętki, który jest umiarkowanie skutecznym środkiem odstraszającym komary i muchy. Chociaż roślina ta jest często lubiana przez koty, najlepiej unikać stosowania olejku eterycznego w pobliżu kocich przyjaciół ze względu na jego moc i możliwość przeciążenia wrażliwych systemów zwierząt.

Zastosowanie olejku z kocimiętki

Olejek z kocimiętki jest szeroko stosowany w mieszankach odstraszających owady , ponieważ może pomóc w odstraszaniu komarów, pszczół, much, pcheł i kleszczy. Olejek z kocimiętki może pomóc złagodzić niechciane skurcze mięśni, a także pomóc zmniejszyć obecność niepożądanej aktywności bakteryjnej, grzybiczej lub wirusowej. Ze względu na swoje chłodzące właściwości antyoksydacyjne, olejek eteryczny z kocimiętki jest zalecany, aby pomóc złagodzić ból związany z oparzeniami słonecznymi i zminimalizować uszkodzenia skóry spowodowane przez wolne rodniki. Olejkiem eterycznym można się cieszyć w zwykłej dyfuzji lub zmieszać go z olejkami do stosowania na ludzką skórę.

Pod względem emocjonalnym i energetycznym kocimiętka może zapewnić komfort podczas trudnych przejść emocjonalnych i zwiększyć motywację w czasach niepokoju, stresu i depresji. Olejek kocimiętkowy w połączeniu z innymi olejkami eterycznymi zapewnia delikatny aromat oraz poczucie spokoju i relaksu. Catnip Oil może być również dyfuzji promować spokojny sen i wywołać relaksującą atmosferę.

Jak używać

Olejek nadaje się do stosowania w aromaterapii.

Olejek może być stosowany do wzbogacenia kremów kosmetycznych, do kąpieli lub masażu.

Jest to produkt kosmetyczny, nie przeznaczony do użytku wewnętrznego.



Parametry

Tom 10 ml