Trawa cytrynowa - 100% naturalny olejek eteryczny (10ml) - Pěstík

Cena
25,50 zł

Producent
Pěstík

Kod produktu
8216

W ciągu 5 dni Watch availability
ks

Olejek eteryczny z trawy cytrynowej jest używany w holistycznej aromaterapii do wielu zastosowań, w tym do stosowania w preparatach, które pomagają oczyścić i zmniejszyć obecność niepożądanych bakterii, mikrobów lub grzybów. Więcej

Trawa cytrynowa(Cymbopogon flexuosus)

Olejek eteryczny z trawy cytrynowej jest destylowany parą wodną z bogatych, pikantnie zielonych traw rośliny Cymbopogon flexuosus uprawianej w wiejskich południowych Indiach. Jest to szlachetna odmiana trawy cytrynowej o cudownie śmiałym, cytrynowym aromacie; i wyjątkowych właściwościach leczniczych.

Wysoka, odporna roślina, trawa cytrynowa ma łagodny, cytrusowy smak i jest stosowana w kuchni azjatyckiej w zupach, herbatach i curry, a także z rybami, drobiem, wołowiną i owocami morza.

Olejek eteryczny z trawy cytrynowej składa się naturalnie z 70% aldehydów Geranial i Neral, które są również wspólnie znane jako Citral. Istnieją dwie główne odmiany trawy cytrynowej: wschodnioindyjska trawa cytrynowa (Cymbopogon flexuosus), zwana również trawą Cochin lub trawą Malabar, oraz zachodnioindyjska trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus). Choć obie mogą być stosowane zamiennie, trawa cytrynowa zachodnioindyjska jest bardziej odpowiednia do gotowania; trawa cytrynowa wschodnioindyjska ma jednak większą rozpuszczalność w alkoholu i dlatego jest w dużej mierze wykorzystywana w przemyśle perfumeryjnym.

Zastosowanie olejku z trawy cytrynowej

Oprócz pomocy w redukcji niepożądanych bakterii, mikrobów lub pleśni, olejek eteryczny z trawy cytrynowej jest również znany z tego, że pomaga radzić sobie z drobnymi bólami i stanami zapalnymi, łagodzi depresję sytuacyjną i wspomaga zdrowe trawienie. W zastosowaniach do pielęgnacji skóry, olejek eteryczny z trawy cytrynowej jest używany ze względu na swoje właściwości ściągające. Jego zawartość limonenu może pomóc rozpuścić nadmiar sebum. Oczyszcza również i tonizuje skórę i jest często stosowany w produktach do pielęgnacji skóry ze względu na te korzyści. Ze względu na wysoką zawartość cytralu i geraniolu, olejek z trawy cytrynowej wschodnioindyjskiej jest znany z odstraszania owadów, takich jak komary i mrówki.

Emocjonalnie i energetycznie, olejek eteryczny z trawy cytrynowej może przynieść komfort podczas trudnych przejść emocjonalnych i zwiększyć motywację w okresach niepokoju, stresu i depresji. Stymulujący i orzeźwiający aromat jest również podnoszący na duchu i relaksujący, pomaga zmniejszyć zmęczenie i energetyzuje umysł. Po rozproszeniu lub zastosowaniu w inhalatorze aromatycznym, olejek z trawy cytrynowej może wspomóc koncentrację i dostarczyć energii.

Jak używać

Olejek nadaje się do stosowania w aromaterapii.

Olej może być stosowany do wzbogacania kremów kosmetycznych, do kąpieli lub masażu.

Jest to produkt kosmetyczny, nie przeznaczony do użytku wewnętrznego.

Parameters

Tom 10 ml