Sosna syberyjska - 100% naturalny olejek eteryczny (10ml) - Pěstík

Cena
46 zł z VAT-em

Producent
Pěstík

Kod produktu
8203

Dostępny
ks

Olej z sosny syberyjskiej ma jasnożółty wygląd i przyjemny, świeży zapach. Ten cudowny olej może być pomocny w leczeniu trądziku i innych chorób skóry, w tym łuszczycy. Doskonale nadaje się do odżywiania suchych włosów i paznokci. Więcej

Sosna syberyjska(Pinus sibirica)

Olej z cedru syberyjskiego (Pinus sibirica), zwany również olejem z nasion sosny lub olejem z orzechów cedrowych, jest pozyskiwany z wybranych jąder świeżo wyłuskanych orzechów cedru syberyjskiego (Pinus sibirica) za pomocą tradycyjnej metody mechanicznego tłoczenia na zimno, bez użycia ciepła lub środków chemicznych. Pinus sibirica, który jest wiecznie zielonym drzewem, osiąga wysokość do 40 metrów i pochodzi z regionu euroazjatyckiego. Charakteryzuje się długimi i niebiesko-zielonymi igłami wraz z czerwonobrązową korą.

Sosny syberyjskie (rosnące w Rosji, na Syberii, w Mongolii i Kazachstanie) dostarczają nasion o najwyższej zawartości kwasu pinolenowego, a także antyoksydantów, znanych ze swoich właściwości leczniczych.

Zastosowanie olejku z sosny syberyjskiej

Olej z orzechów cedrowych ma długą historię stosowania terapeutycznego na Syberii. Orzechy sosnowe i olej sosnowy zawsze były lekarstwem i bardzo potrzebnym źródłem witamin (E, F, B1, B2, B3, B4, D) i minerałów (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, mangan, cynk, jod) dla ludzi żyjących w odległych i zimnych lasach syberyjskich. Wielu Sybiraków nadal stosuje łyżkę stołową oleju z orzeszków piniowych codziennie lub używa oleju z orzeszków piniowych do gotowania zamiast oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego.

Wysoki w witaminy olej z sosny syberyjskiej skutecznie utrzymuje elastyczność skóry i zmniejsza ryzyko jej zwiotczenia. Jest to naturalny środek przeciwstarzeniowy, bogaty w antyoksydanty i witaminę E oraz użyteczny środek nawilżający dla łuszczącej się skóry, szczególnie korzystny dla osób żyjących w zimnym i suchym klimacie. Ponadto olejek z sosny syberyjskiej jest naturalnie rozgrzewający, więc stosowanie go na skórę zapewnia dodatkową ochronę przed ciężkimi przeziębieniami. Ponadto olej z nasion sosny syberyjskiej wykazuje aktywność antybakteryjną, co czyni go idealnym wyborem w mieszankach do leczenia ran i oparzeń.

Jak używać

Olejek nadaje się do stosowania w aromaterapii.

Olej może być stosowany do wzbogacenia kremów kosmetycznych, do kąpieli lub masażu.

Jest to produkt kosmetyczny, nie przeznaczony do użytku wewnętrznego.

Parametry

Tom 10 ml