Jeśli myślisz o utrzymaniu nasion na przyszły rok lub kupowaniu pamiątek w domu i czekaniu na legalizację, mamy trzy podstawowe zasady, aby przedłużyć kiełkowanie nasion przez lata w domu.

Będę zainteresowanynawilgotność,temperaturaaświatło .


Zasada nr 1 - Wilgotność

Zwiększona wilgotność stymuluje kiełkowanie, co jest oczywiście przeszkodą dla długiego kiełkowania. Musimy więc utrzymywać niską wilgotność i ją utrzymać.

Po pierwszepotrzebne jest naczynie. Skl pojemnik jest zdecydowanie najbardziej odpowiedni do przechowywania. Ze względu na wielkość nasion idealnie jest mieć tubkę, kolbę lub słoik. Dobrze umyć i osuszyć.

Potemmusisz usunąć wilgoć z pojemnika na nasiona. W tym celu można użyć bardzo porowatego materiału do związania wilgoci z samym sobą. Wilgoć będzie w pojemniku, ale będzie w jednym miejscu, na materiale. Jeśli chcesz zachować nasiona jako profesjonalistę, sięgnij po tak zwany żel krzemionkowy. Żel krzemionkowy jest mały, przeważnie biały lub przezroczysty. Najczęściej znajdziesz je w małych papierowych torebkach w nowych butach, w elektronice, możesz kupić żel krzemionkowy na masę lub raczej objętość, 1 litr kosztuje kilkadziesiąt koron. Jego główną zaletą jest to, że można go ponownie wysuszyć i użyć. Jest chemicznie neutralny i bezpieczny.
Jeśli masz kota lub dom w domuzwierzę domowe z suchymw toalecie używana jest również jego podszewka. Często jest również oparty na żelu krzemionkowym lub podobnie porowatym materiale.
Jeśli nie masz żelu krzemionkowego lub kota, zwykły ryż może pomóc.

Wlać porowatą substancję na dno pojemnika w przybliżeniu do 1/4 i oddzielić ją od nasion wacikiem, miękką szmatką. Zamknij szczelnie pojemnik i pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej.

Silica Gel v sáčku z bot

Zasada # 2 - Temperatura

Ogólnie rzecz biorąc, im niższa temperatura, tym lepiej . Jednocześnie temperatura nasion powinna być stabilna .
Jednak w domu może to być trudne do osiągnięcia.

Istnieją dwa sposoby przechowywania. Lepiej jest mieć nasiona poniżej zera, zwłaszcza do długotrwałego przechowywania przez lata i utrzymać najlepszą jakość. Konieczne jest jednak szybkie usunięcie nasion , które nie mogą być obsługiwane przez zwykłą zamrażarkę. Nasiona są usuwane w temperaturze około -25 ° C, przedłużając tym samym czas kiełkowania 4 razy. Zazwyczaj zamrażarki mają około -6 ° C, najmocniejsze zamrażarki są ustawione na -24 ° C. Jeśli zamrażarka pozwala na to, ustaw temperaturę na możliwie najniższym poziomie przed zamrożeniem, -18 ° C to już bardzo dobra temperatura zamarzania. Jeśli masz obavy, pomoże ci, gdy nasiona zostaną zamrożone w otwartym pojemniku, będzie szybsze.
Umieść nasiona w zamrażarce tak nisko, jak to możliwe, do tyłu, gdzie temperatura jest bardziej stabilna niż drzwi.

Drugą opcją, raczej krótkotrwałą, jest lodówka, spiżarnia lub piwnica, gdzie nie występują wahania temperatury. Oto temperatura powyżej zera, więc nie musimy się martwić o uszkodzenie nasion z powodu słabego zamrażania. W przypadku przestrzeni takiej jak spiżarnia piwnica nie może zamrażać nasion. Tutaj stabilny klimat odgrywa główną rolę. Jeśli wybierasz lodówkę, pamiętaj, aby wrócić na dół i unikać umieszczania się w lodówce!

nádoba na semena

Zasada # 3 - Światło

Niektóre nasiona wymagają światła do kiełkowania. Ciemność nigdy nie jest szkodliwa. Zdecydowanie najgorsze jest pozostawienie nasion w bezpośrednim świetle słonecznym, a następnie może pojawić się rosa. Trzymaj pojemnik w ciemności.



Nawet w domu nasiona można kiełkować przez wiele lat. Susza, zimno i ciemność - są to trzy podstawowe proste zasady.
Atmosfera CO² w pojemniku znacznie zwiększy kiełkowanie.