Owoce i warzywa są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety, ale regularne ich spożywanie może stanowić wyzwanie. Z tego powodu wiele osób wyciska soki z warzyw i owoców. Czy kiedykolwiek myślałeś o dodaniu odrobiny konopi do porannego smoothie? W tym artykule dowiesz się o korzyściach zdrowotnych surowych pąków i liści konopi indyjskich, a także będziesz mógł przygotować własny domowy sok z konopi indyjskich, korzystając z naszego prostego przepisu, który pomoże ci czerpać wszystkie korzyści płynące z konopi.

Dlaczego warto wyciskać sok z konopi?

Wyciskanie soków ułatwia wielu osobom zwiększenie spożycia owoców i warzyw. Świeże soki to bardzo praktyczny i smaczny sposób na dostarczenie do diety wszystkich potrzebnych owoców i warzyw. Wiele osób przygotowuje je w domu jako część zdrowego śniadania lub po ciężkim treningu na siłowni, aby dostarczyć organizmowi ważnych składników odżywczych. Wyciskanie soków to trend polegający na przygotowywaniu świeżego soku z surowych warzyw (takich jak sałata, jarmuż, szpinak itp.) i surowych owoców.

Obecnie, konsumenci marihuany zaczynają również przetwarzać surowe liście konopi za pomocą sokowirówek, dodając zupełnie nowy wymiar do przepisów. Ponadto, wyciskanie soku z konopi ma wiele korzyści zdrowotnych. Liście konopi są pełne przydatnych fitochemikaliów, zwłaszcza kannabinoidów, terpenów i flawonoidów. Ponadto, zawierają one również prozdrowotne składniki odżywcze.

Co więcej, przygotowanie tego zdrowego soku jest bardzo proste i może być wykonane przez każdego.

Sok z konopi i jego korzyści zdrowotne

Konopie indyjskie są przedmiotem wielu badań od wielu lat i wiele wiadomo o ich korzyściach zdrowotnych. Podobnie jak wiele innych ciemnozielonych warzyw liściastych, liście, łodygi, korzenie i nasiona konopi mogą dostarczyć organizmowi większość potrzebnych składników odżywczych. Liście konopi są pełne fitochemikaliów, zwłaszcza kannabinoidów, terpenów i flawonoidów. Ponadto zawierają korzystne składniki odżywcze, takie jak błonnik, magnez i wapń, sód, potas i kwasy tłuszczowe omega-3, które są dobrym dodatkiem do zbilansowanej diety. Wyciskanie soku z konopi jest jednak nieco bardziej interesujące niż wyciskanie soku z innych warzyw. W przeciwieństwie do kapusty czy selera, rośliny konopi zawierają dobrze znane fitokannabinoidy THCA i CBDA, które mogą przynieść ogromne korzyści w zwiększaniu metabolizmu człowieka.

Nie przeprowadzono zbyt wielu oficjalnych badań nad terapeutycznym działaniem surowych kannabinoidów, ale rosnąca liczba niepotwierdzonych dowodów sugeruje, że mogą one mieć znaczącą skuteczność terapeutyczną. Poniżej znajduje się krótki przegląd niektórych z głównych efektów terapeutycznych marihuany:

  • Działanie przeciwzapalne,
  • działanieneuroprotekcyjne,
  • działanie przeciwdrgawkowe,
  • stymulant apetytu,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • poprawia trawienie,
  • poprawia i przyspiesza metabolizm.

Innym powodem, dla którego sok z konopi jest tak korzystny, jest fakt, że pozwala on spożywać kannabinoidy w ich kwaśnej formie: THC-A, CBD-A i innych. Oznacza to, że nie mają one prawie żadnego działania psychoaktywnego, dzięki czemu można w pełni wykorzystać wszystkie korzyści lecznicze, jakie daje marihuana.

Jak zrobić sok z konopi?

Do wyciskania soku z konopi potrzebne są tylko dwie rzeczy: sokowirówka i kilka liści konopi w kształcie wachlarza. Upewnij się jednak, że używasz tylko roślin uprawianych w 100% organicznie. Zdecydowanie nie używaj roślin, które zostały poddane obróbce chemicznej.

Aby zmniejszyć gorycz surowej marihuany, zaleca się dodanie do niej innych warzyw lub owoców.

Suszonamarihuana nie nadaje się do wyciskania soku. Należy pamiętać, że głównym celem wyciskania soku jest wykorzystanie surowej, świeżej marihuany. Suszenie marihuany powoduje utratę większości jej wartości odżywczych i leczniczych, dlatego ważne jest, aby zawsze używać świeżych, surowych roślin.

Roślinę należy najpierw umyć czystą wodą, aby usunąć kurz i inne zanieczyszczenia, które mogły się na niej osadzić.
Możliwości podczas wyciskania soku są nieograniczone. Eksperymentuj i mieszaj konopie z innymi warzywami i owocami.

Przepis na sok z konopi indyjskich

Składniki:

  • 10 liści konopi w kształcie wachlarza
  • 5 garści młodego szpinaku
  • 1 jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z ½ cytryny
  • kawałek obranego imbiru
  • 2 liście mięty

Procedura:

  1. Najpierw umyj i posiekaj wszystkie składniki.
  2. Namoczliście kon opi w wodzie przez pięć minut przed wyciśnięciem soku.
  3. Umieść liście konopi, szpinak, jabłko, seler, sok z cytryny, imbir i liście mięty w sokowirówce.
  4. Możesz cieszyć się sokiem natychmiast lub przechowywać go w lodówce do 5 dni.

Sok z konopi: Najzdrowszy sposób spożywania marihuany

Konopie indyjskie mogą być świetnym superfood. W rzeczywistości, wyciskanie soku z surowych konopi oferuje zupełnie nowy sposób ich spożywania. Sok z konopi oferuje wszystkie korzyści odżywcze i lecznicze konopi bez efektów psychoaktywnych. Spróbuj i nie bój się eksperymentować podczas jego przygotowywania. Połącz różne owoce i warzywa i stwórz zupełnie nową kombinację, która zaspokoi twoje kubki smakowe, jednocześnie przynosząc korzyści dla twojego zdrowia.

Czy zamierzasz wypróbować sok z konopi? Spróbuj dodać do niego olej CBD, aby zwiększyć korzyści zdrowotne. Możesz go kupić w naszym sklepie internetowym!