Myrrh - 100% naturalny olejek eteryczny (10ml) - Pěstík

Cena
42,80 zł

Producent
Pěstík

Kod produktu
8253

W ciągu 5 dni Watch availability
ks

Olejek z mirry ma ciepły, słodki ziemisty, gładki, gęsty, bogaty aromat o doskonałych właściwościach utrwalających i może być skutecznie stosowany w aromaterapii i naturalnych mieszankach perfum. Więcej

mirra(Commiphora myrrha)

Olejek eteryczny z mirry jest hydrodestylowany z dziko rosnącej bogatej żywicy małych, kolczastych drzew Commiphora myrrha rosnących w jałowym, słonecznym krajobrazie Somalii.

Drzewa Commiphora myrrha ze swoimi gałązkami, potrójnie aromatycznymi liśćmi i delikatnymi białymi kwiatami pochodzą z północnych Indii i Afryki Północnej. Łodyga po przekłuciu wydziela naturalną oleożywicę, a bladożółty płyn zestala się w czerwonobrązowe kropelki znane jako mirra. Używane do ceremonii religijnych i fumigacji przez starożytnych Egipcjan, kadzidło było również składnikiem słynnych egipskich perfum kyphi i było ważnym składnikiem balsamowania. Wiadomo było, że redukuje zmarszczki i utrzymuje młodość skóry. Egipcjanki stosowały mirrę w preparatach do twarzy (działa lekko chłodząco na skórę, więc byłaby szczególnie przydatna w gorącym, suchym klimacie).

Znacząca historia mirry sięga tysięcy lat wstecz i odnotowuje jej szerokie zastosowanie w lekach, perfumerii, kadzidle i ceremoniach rytualnych. Lecznicze właściwości mirry są często wymieniane w Starym i Nowym Testamencie, Koranie oraz w tekstach greckich i rzymskich. Jak opisuje Nowy Testament, żywica mirry była jednym z darów, które Magowie przynieśli Dzieciątku Jezus (pozostałe to złoto i kadzidło).

Zastosowanie olejku z mirry

Żywice Commiphora zawierają wyjątkowo szeroki zakres cząsteczek, od najbardziej lotnych aromatycznych monoterpenów do cięższych związków seskwiterpenowych - składników, które posiadają cenne właściwości terapeutyczne i pielęgnacyjne, do dziś szeroko stosowane w ajurwedzie i Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Olejek eteryczny z mirry jest również świetny do pomocy przy problemach z dojrzałą skórą, takich jak zaczerwienienie i zmniejszenie wyglądu zmarszczek i blizn po dodaniu do oleju lub balsamu. Wraz z głęboko leczniczymi właściwościami dla skóry, olejek z mirry jest również przydatny w zarządzaniu drobnymi bólami i stanami zapalnymi, pomaga również wspierać zdrowe funkcje płuc. Ten olejek eteryczny może również pomóc złagodzić efekt bolesnego cyklu menstruacyjnego poprzez wspieranie ogólnego zdrowia macicy. Olejek eteryczny z mirry wzmacnia układ odpornościowy i ma ogólnie korzystny wpływ na układ pokarmowy.

Emocjonalnie i energetycznie, olejek eteryczny z mirry jest często używany podczas medytacji, aby stworzyć relaksującą i podnoszącą na duchu atmosferę. W przypadku rozproszenia, olejek mirrowy może pomóc złagodzić napięcie nerwowe i wywołać uczucie siły. Może również pomóc w myśleniu i ustabilizować rozproszony umysł.

Jak używać

Olejek nadaje się do stosowania w aromaterapii.

Olej może być stosowany do wzbogacenia kremów kosmetycznych, do kąpieli lub masażu.

Jest to produkt kosmetyczny, nie przeznaczony do użytku wewnętrznego.

Parameters

Tom 10 ml