Koper włoski - 100% naturalny olejek eteryczny (10ml) - Pěstík

Cena
40,10 zł

Producent
Pěstík

Kod produktu
8229

W ciągu 5 dni Watch availability
ks

Olejek eteryczny ze słodkiego kopru włoskiego ma średnio intensywny aromat. Aromat jest świeży, słodki, ziemisty i pikantny podobny do anyżu. Jest często stosowany w perfumerii naturalnej, aby pomóc uzupełnić mieszanki aromatyczne. Szczególnie dobrze łączy się z innymi olejkami eterycznymi z rodzin cytrusowych, miętowych, drzewnych i przyprawowych. Więcej

Koper włoski(Foeniculum vulgare)

Olejek eteryczny z kopru włoskiego jest destylowany parą wodną z dziko rosnących małych aromatycznych nasion kwitnącego ziela Foeniculum vulgare dulce rosnącego na węgierskiej wsi.

Istnieją dwa rodzaje olejku eterycznego z kopru włoskiego: gorzki/pospolity koper włoski (F. vulgare var. amara) i słodki koper włoski (F. vulgare var. dulce). Różnią się chemicznie tym, że olejek z gorzkiego kopru włoskiego zawiera 15-23 % fenkułu ketonowego i dlatego należy go unikać w aromaterapii i w użytku domowym. W aromaterapii stosuje się wyłącznie olejek ze słodkiego kopru włoskiego. Olejek eteryczny ze słodkiego kopru włoskiego, który był szeroko stosowany od czasów starożytnych jako wszechstronne i skuteczne zioło aromatyczne do łagodzenia zatorów i dyskomfortu trawiennego i oddechowego, może być również stosowany do wielu podobnych celów terapeutycznych.

Zastosowanie olejku z kopru włoskiego

Olejek eteryczny z kopru włoskiego wspomaga zdrowe funkcjonowanie płuc. Może pomóc ukoić spastyczny kaszel i złagodzić drobne skutki uboczne astmy. Ten olejek eteryczny może również pomóc zmniejszyć aktywność niechcianych bakterii lub grzybów, może pomóc uspokoić stan zapalny i jest często stosowany, aby pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu układu limfatycznego. Olejek z kopru włoskiego ma działanie zarówno ściągające, jak i oczyszczające, dlatego jest przydatny w radzeniu sobie z dojrzałą skórą oraz w równoważeniu suchych lub tłustych typów skóry. Koper włoski może być również stosowany na większości rodzajów skóry. Nawet te, które wymagają zmian w zależności od pory roku. Koper włoski jest również uważany za korzystny olej dla utrzymania lub promowania młodej skóry, jak w przypadku zaczerwienionej skóry młodzieńczej, trądziku.

Emocjonalnie i energetycznie, olejek eteryczny z kopru włoskiego jest uspokajający i energetyzujący. Unikalny aromat kopru włoskiego jest świetny do łagodzenia zmartwień i wspierania jasności umysłu bez powodowania senności. Ze względu na swój wszechstronny aromat, olejek z kopru włoskiego można dodać do wielu różnych dyfuzorów, aby zwiększyć ich korzyści aromatyczne i aromaterapeutyczne.

Jak używać

Olejek nadaje się do stosowania w aromaterapii.

Olej może być stosowany do wzbogacania kremów kosmetycznych, do kąpieli lub masażu.

Jest to produkt kosmetyczny, nie przeznaczony do użytku wewnętrznego.

Parameters

Tom 10 ml