Babassu - 100% naturalny olejek eteryczny (10ml)

Cena
28,60 zł

Producent
Pěstík

Kod produktu
8237

W ciągu 5 dni Watch availability
ks

Babassu jest ważnym zasobem dla społeczności, które polegają na nim w zakresie żywności, kosmetyków i tradycyjnych zastosowań. Nasiona są zbierane w sposób zrównoważony. Więcej

Babassu(Orbignya oleifera)

Olej Babassu lub olej Cusi jest tłoczony na zimno z nasion Orbignya Oleifera, zwanej również Palmą Babassu lub Babaçu. Pochodzi z Brazylii i występuje w całej Amazonii w Ameryce Południowej.

Olej babassu jest w temperaturze pokojowej ciałem stałym, podobnym w zastosowaniu i wyglądzie do oleju kokosowego. Ale ponieważ olej Babassu jest lżejszy - jest świetną alternatywą dla cięższego oleju kokosowego, który może być zbyt bogaty dla niektórych zastosowań. Olej babassu zawiera kwasy tłuszczowe, które są bardzo korzystne dla skóry, w tym wysokie stężenie kwasu laurynowego i kwasu mirystynowego, z których oba mają działanie chłodzące, gdy są stosowane na skórę.

Zastosowanie olejku Babassu

Olej babassu ma łagodny, neutralny zapach i lekką konsystencję, która łatwo wchłania się w skórę. Te czynniki sprawiają, że olej z nasion Orbignya Oleifera jest wysoce wszechstronnym emolientem odpowiednim do szerokiego zakresu zastosowań w pielęgnacji skóry. Olej babassu jest również bardzo bogaty w tokoferole, silne przeciwutleniacze, które są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych i zdolności do blokowania uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki generowane przez zewnętrzne agresory, takie jak termiczne promienie UV i zanieczyszczenia, które mogą uszkodzić skórę i włosy.

Lekka, czysta konsystencja Babassu sprawia, że jest on niesamowity w łagodzeniu puszenia się włosów, odwracaniu suchości i uszkodzeń. Pozostawia włosy miękkie, błyszczące i podatne na układanie. Odżywia włosy i zapobiega ich łamaniu. Redukuje zaczerwienienia lub stany zapalne, głęboko odżywia i nawilża włosy i skórę głowy.

Jak używać

Olejek nadaje się do stosowania w aromaterapii.

Olej może być stosowany do wzbogacenia kremów kosmetycznych, do kąpieli lub masażu.

Jest to produkt kosmetyczny, nie przeznaczony do użytku wewnętrznego.

Parameters

Tom 10 ml