Olejek jagodowy służy do pielęgnacji skóry. Zawiera wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Olej z jagód jest bardzo pożywny i szybko się wchłania. Więcej
Olej z jagód (Vaccinium myrtillus) 10 ml
Jagody (Vaccinium myrtillus), znane również jako borówki europejskie, są gatunkiem jadalnych owoców leśnych, które rosną głównie w północnej Europie, ale występują także w Azji, Kanadzie i części Stanów Zjednoczonych.
Jagody były używane od wieków zarówno w celach leczniczych, jak i spożywczych. Są kluczową częścią tradycyjnej medycyny europejskiej i są szeroko stosowane w leczeniu problemów żołądkowo - jelitowych i wzrokowych, a także cukrzycy i wysokiego poziomu cholesterolu.
Borówki znane są z dużej zawartości wielonienasyconych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i silnych przeciwutleniaczy (zwłaszcza antocyjanów - odpowiedzialnych za ciemnoniebieski kolor jagód). Ponadto jagody są wyjątkowe, ponieważ mają optymalny stosunek omega 3: omega 6, który nie ma wielu owoców.
ZALETY ZASTOSOWANIA OLEJU
Olej z jagód otrzymuje się z nasion jagód. Używany zW branży pielęgnacji skóry jako środek kondycjonujący i przeciwstarzeniowy ze względu na silne właściwości regeneracyjne i regeneracyjne.
Ponieważ zawartość przeciwutleniaczy w oleju z jagód jest bardzo wysoka (szczególnie tokoferole i karotenoidy), może potencjalnie neutralizować wolne rodniki po nałożeniu na skórę, zmniejszając uszkodzenia i spowalniając proces starzenia.
Olejek jagodowy doskonale nadaje się do łagodzenia suchej i podrażnionej skóry . Kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 są bardzo przydatne pod względem odnowy i integralności bariery lipidowej skóry. Chociaż oleje jagodowe są bardzo odżywcze , są również stosunkowo lekkie i bardzo szybko wchłaniają się w skórę, dzięki czemu są idealne dla skóry ze skłonnością do trądziku.
Parametry
Terpeny | myrcen, terpinolen |
---|---|
Tom | 10 ml |