Myślisz, że gdzieś dostaniesz roślinę? Jeden, który możesz legalnie rozwijać i nadal z niego korzystać? Jak o takich papryczkach chili. Możesz je również poznać jako suszony pieprz cayenne . Jest to najbardziej egzotyczna roślina uprawiana w Meksyku, Japonii, Chinach, Wietnamie, Afryce i Ameryce Południowej i Środkowej. Charakteryzują się gorącym i ostrym smakiem, który może zapewnić kapsaicyna. Udowodniono, że substancja ta ma zdolność uwalniania endorfin, wspomaga krążenie krwi, poprawia metabolizm, wspomaga trawienie.

Jest również stosowany w szpitalach, gdzie jest podawany na skórę przed zabiegiem, aby wyeliminować ból pooperacyjny. Jest również stosowany w leczeniu zakrzepicy lub żylaków . Papryka chili jest bogata w witaminę B i C. Są one również jednymi z najbardziej znanych afrodyzjaków ze względu na ich pozytywny wpływ na libido.

Uprawa chilli jest łatwa, więc możemy ją hodować w domu za oknem w garnku lub na balkonie. Rozmiar to mniejsze krzewy oszczędzające miejsce i to, co jestnaprawdę duży plus, dzięki czemu możemy je uprawiać 70 dni! Jako prawdziwy miłośnik gorących i ostrych posiłków, możesz pochwalić się różnokolorowym krzewem o różnorodnych kształtach owoców.

Chilli papričky lišící se barvami, tvarem, velikostí

Więc jeśli jesteś zdecydowany na samodzielne uprawianie chili, zbliżmy się do tego, co trzeba. Najpierw musisz zdobyć odpowiednie nasiona. Istnieje mnóstwo gatunków, których zgłoszono ponad 4000.Wśród najgorętszych gatunków mogą być Naga Jolokia, Dorset Naga, Chilli „HP22B”, Infinity Chilli Pepper lub nawet Naga Viper Pepper . Nasz sklep internetowy oferuje szeroką gamę nasion, gdzie z pewnością wybierzesz odpowiedni.

A kiedy zacząć zakłady? Jeśli chcemy rozwijać się w domu z możliwością zastosowania sztucznego oświetlenia, możemy praktycznie zacząć w dowolnym momencie. Jeśli jednak rozważamy przeprowadzkę, należy wziąć pod uwagę klimat lokalnywarunki. Warto więc zacząć w lutym, a około lipca możemy spodziewać się wspaniałych zbiorów. Przed posadzeniem wskazane jest sprawdzenie nasion, aby zwiększyć szansę uprawy tylko zdrowych sadzonek. Jeśli pojawi się złamane, popękane lub te, które mają ciemne plamy barwiące chorobę, unieruchomią je.

Wybraliśmy nasiona, a następnym krokiem będzie kiełkowanie. Należy jednak pamiętać, że Im bardziej żywa jest różnorodność, tym dłuższy będzie czas kiełkowania. Konieczne pkiełkując ciepło, wilgoć i wystarczająca ilość tlenu .

Test kiełkowania

Test kiełkowania jest metoda kontrolowania żywotności nasion . Zanim zaczniemy ten test, dobrze jest dowiedzieć się, jakie wymagania należy kiełkować i jaki czas zajmuje chili. Konieczne jest posiadanie wystarczającej cierpliwości, ponieważ niektóre gatunki również kiełkują 6 tygodnie! Zw ten sposób rozprowadzając kilka nasion na wilgotnej chusteczce (serwetka). Aby uzyskać dokładniejszy test, lepiej użyć więcej nasion. Po rozłożeniu chusteczki zakryj nasiona kolejną warstwą wilgotnej chusteczki i połóż ją prostoad w plastikową torbę na wilgoć.

Trzymaj się ciepło i po 5-10 dniach sprawdź nasiona. Posadzimy je w ziemi i resztę oddamy na ciepło. Obliczamy szybkość kiełkowania jako procent nasion kiełkujących we wszystkich badanych nasionach. Jeśli w ciągu najbliższych kilku tygodni nie będzie już wzrostu, możemy stwierdzić, że wszystkie nasiona, które były żywe, kiełkowały podczas testów.

chilli papričky žluté barvy

Jak poprawić kiełkowanie

Istnieje kilka technik, które pomagają lepiej kiełkować. Najczęściej stosowane są substancje chemiczne moczenie i fizyczne skaryfikowanie. PhysSkaryfikacja ustna jest metodą, w której osłona jest osłabiona, uszkodzona lub usunięta przed kiełkowaniem. Najczęściej wykonywane jest ostrym nožem.Zanurzanie lub skaryfikacja chemiczna polega na zmiękczeniu zewnętrznej powłoki nasion wodą kranową, łagodną herbatą, odchodami gołębi oraz kwasem giberelinowym (GA3).

Metoda herbaty

Jaki jest sukces tej metody? To garbniki zawarte w herbacie zmiękczają osłonę nasion. Nie musimy kupować żadnej specjalnej herbaty, wszystkie rodzaje herbat zapewnią tę usługę. Doświadczeni hodowcy zalecają, że szczególnie rumianek jest bardzo dobry. Szczególnie ze względu na działanie przeciwgrzybicze (zmniejsza możliwość zabrudzenia).

Oto jak to zrobić:

  • 1) Zagotuj wodę i zalej torebkę (aby uzyskać mocną herbatę, ale naszym celem jest uzyskanie słabego wywaru. Dlatego wylewamy herbatę i ponownie wlewamy torbę (teraz mamy wymagany wywar)

  • 2) Weź spodek, na którym położyliśmy papierową serwetkę, następnie nasiona i przykryj serwetką. Wlej herbatę, aby papier wsiąkł do wody.

  • 3) Umieść w ciepłym miejscu na noc

Woda jest szeroko stosowana podczas procesu kiełkowania. Musimy jednak pamiętać, że wzrost sprzyja wilgoci i nie jest mokry. Takie środowisko powoduje obumieranie i formowanie nasion. Ważnym czynnikiem jest również temperatura kiełkowania. Idealnie powinno wynosić od 24 ° C do 32 ° C. Światło nie jest tak decydujące w kiełkowaniu. Po kiełkowaniu jest dużo sadzenia w glebie.

Gleba

Aby uprawiać naprawdę silne i zdrowe rośliny, ważne jest, jaką glebę zasadzimy. Papryka chili dobrze się rozwija w glebie, gdzie poziom pH wynosi około 6. Gleba powinna być dobrze osuszona i napowietrzona. Dlatego dodajemy perlit lub wermikulit , który zapewnia wentylację. W dzisiejszych czasach musimy po prostu iść do sklepu i kupić substrat przeznaczony do papryki lub pomidorów, a tym samym zaopatrzyć rośliny we wszystko, czego potrzebują. Kupując nawóz, bądź zainteresowany tym, co wspiera, czy rośnie, kwitnie czy owoc. Ważnymi elementami wymaganymi przez paprykę są: węgiel, azot, fosfor, potas, wapń, siarka, mangan, magnez, żelazo, miedź, cynk, bor, chlor, molibden .

Na co uważać

  • 1) Uważaj, aby nie włożyć nasion zbyt głęboko w glebę. Może się zdarzyć, że nasiona zawierające składniki odżywcze przez ograniczony czas, przeznaczone do wzrostu, wyczerpują energię i umierają, zanim dotrą do powierzchni. Zakładamy 2-3 milimetry!

  • 2) Wybierz tylko miejsca dobrze oświetlone z możliwie najdłuższym światłem słonecznym. Dużo światła jest ważne dla gładkiego dojrzewania, wpływa na ogólną witalność i odporność roślin.

  • 3) Ponieważ chili jest rośliną podzwrotnikową i tropikalną, powinniśmy dać jej wystarczająco dużo ciepła. Dłuższe niskie temperaturywyczerpanie i powolny wzrost. Idealna temperatura wynosi 35 ° C

  • 4) Temperatury sięgające ponad 50 ° C (mogą być osiągnięte w niewentylowanej szklarni) powodują, że rośliny doświadczają komplikacji w postaci zatrzymania metabolicznego w liściach.

  • 5) Woda tylko stojącą wodą i letnią wodą (zimna woda spowoduje szok termiczny w instalacji)

  • 6) Nie! Chili nie lubi stałego zalewania wodą. Podczas sezonu wegetacyjnego staramy się utrzymywać glebę lekko wilgotną i jeszcze bardziej podlewać podczas podlewania.

  • 7) Mogą również wystąpić choroby i szkodniki, najczęściej mszyce, mączniak prawdziwy, ślimaki na zewnątrz. Dlatego nie wahamy się interweniować przeciwko nim na czas.

chilli papričky

Kiedy papryka dojrzewa, ograniczenia wyobraźni, jak z nich korzystać, nie mają zastosowania. Kochankowie z pewnością wiedzą, jak je oceniać, a ci, którzy tego nie robią, mamy dla ciebie wskazówkę dotyczącą dwóch dobrych sosów chili.

Sos Tabasco - Kremowa papryka jest mieszana, ocet winny dodaje się z solą, tworząc cienką ciecz. PDodaj sok z limonki do smaku. Odmiany nadające się do tego sosu to naga jolokia, habanero, tabasco, ... itd.

Sos Spiracha -Wymieszaj paprykę z pomidorami, aby usunąć wodnisty rdzeń i wymieszaj z ketchupem. Posmak z czosnkiem i sokiem z limonki.

Chociaż na pierwszy rzut oka może się wydawać, że uprawa jest naprawdę prosta. Dlatego, jeśli jesteś zainteresowany, nie wahaj się i spróbuj. Możesz wybrać nasiona według własnego gustu.