Domowe produkty z konopi stają się coraz bardziej popularne ze względu na ich moc i łatwość użycia. Miód konopny to pysznie słodkie danie, które łączy w sobie dwa najbardziej lecznicze dary natury: miód i konopie. Co więcej, przygotowanie miodu konopnego nie może być prostsze. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić domowy miód konopny.

Czym jest miód konopny?

Miód konopny łączy w sobie miód i konopie. Miód konopny (lub "cannahoney") może być stosowany w różnych przepisach wykorzystujących miód. Można go również stosować zamiast innych substancji słodzących w słodkich i pikantnych potrawach lub po prostu wymieszać to słodkie płynne złoto z filiżanką herbaty.

Miód konopny może początkowo wydawać się dziwnym pomysłem, ale istnieje wiele powodów, dla których warto spróbować tego słodkiego przysmaku. Korzystne działanie miodu w połączeniu z szeroką gamą leczniczych właściwości konopi sprawia, że miód konopny jest doskonałym składnikiem, który osładza dzień, a także korzystnie wpływa na zdrowie i ogólne samopoczucie psychiczne.

Pierwszy krok w produkcji miodu konopnego: Dekarboksylacja konopi

Przed faktycznym przygotowaniem miodu należy zdekarboksylować pąki konopi. Wynika to z faktu, że korzystne substancje zawarte w konopiach, takie jak CBD, muszą najpierw zostać aktywowane, zanim organizm ludzki będzie mógł je wchłonąć.

Dekarboksylacja jest bardzo prosta. Wystarczy zmiażdżyć konopie i lekko je podgrzać.

  1. Rozgrzej piekarnik do 120°C.
  2. Rozłóż konopie równomiernie na blasze do pieczenia. Upewnij się, że używasz drobno pokruszonych pąków.
  3. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 30 do 45 minut.
  4. Co 10 minut delikatnie mieszaj pokruszone pąki, aby były równomiernie wystawione na działanie ciepła.
  5. Możesz stwierdzić, że konopie są dekarboksylowane i gotowe do użycia po tym, że stają się brązowe i łatwo je rozetrzeć między palcami.

Przepis na miód konopny

Przygotowanie tego słodkiego i zdrowego surowca z konopi jest łatwiejsze niż można sobie wyobrazić i można to zrobić w zaciszu własnego domu.

Składniki

  • 500 g miodu
  • 2-4 g dekarboksylowanych konopi

Procedura

  1. Zawiń dekarboksylowane konopie w gazę i zawiąż sznurkiem. W rzeczywistości stworzysz coś w rodzaju torebki herbaty, z tą różnicą, że ta będzie wypełniona konopiami indyjskimi. Ułatwi to całkowite usunięcie konopi po zakończeniu parzenia. (Inną opcją jest zaparzenie konopi bezpośrednio w miodzie, a następnie przecedzenie go przez sito).
  2. Umieść starannie zawiązany woreczek z konopiami w garnku. W zależności od tego, jak mocny chcesz uzyskać miód, możesz dodać od 500 g do 1 kg miodu. Im mniej miodu, tym mocniejszy produkt końcowy.
  3. Podgrzej garnek do 93°C i utrzymuj go w tej temperaturze przez około 4-8 godzin. Od czasu do czasu mieszaj mieszaninę. Po zakończeniu gotowania należy pozostawić ją do ostygnięcia.
  4. Za pomocą szczypiec usunąć płótno z konopiami indyjskimi.
  5. Wycisnąć pozostały miód z płótna do pojemnika.
  6. Wlać mieszaninę do szczelnych słoików.
  7. Przechowuj miód z konopi w lodówce.

Gdy miód konopny będzie gotowy, możesz dodać go do kawy lub herbaty. Możesz również użyć go do zastąpienia części lub całości słodzika w wypiekach i deserach lub wymieszać go z dressingiem i użyć jako sosu do sałatek.

Wskazówki i porady dotyczące wytwarzania miodu konopnego

Jedną z największych zalet miodu konopnego jest łatwość jego przygotowania i późniejszego spożycia, ale mimo to poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych porad i wskazówek:

  • Wybieraj odmiany o wysokiej zawartości CBD. Chociaż miód konopny można przygotować z dowolnej rośliny konopi, odmiany o wysokiej zawartości CBD mają większe właściwości lecznicze.
  • Używaj miodu wysokiej jakości. Miód jest bardzo różnorodny i występuje w wielu odmianach. Każdy z nich ma nieco inny zapach, kolor i smak, więc nie bój się eksperymentować i wybierz miód, który lubisz najbardziej.
  • Doprawiaj swój miód różnymi smakami. Na przykład wybierz różne przyprawy, skórkę cytrusową lub świeże zioła, aby nadać miodowi wspaniały smak.
  • Jeśli nie lubisz miodu, dobrą alternatywą może być syrop z agawy lub syrop klonowy. Sam proces wytwarzania nalewki pozostanie taki sam, ale należy pamiętać, że uzyskana nalewka może nie mieć takich samych efektów terapeutycznych, jak w przypadku stosowania miodu.
  • Bądź ostrożny. Na początku dobrym pomysłem jest użycie od połowy do całej łyżeczki i odczekanie co najmniej 45 minut, aby zobaczyć, jak się czujesz. Następnie można zmniejszyć lub zwiększyć dawkę w zależności od potrzeb.
  • Przechowuj miód z konopi w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej bez dostępu światła i ciepła przez okres do 2 miesięcy.


Miód konopny świetnie nadaje się do herbaty, którą można kupić w naszym sklepie internetowym. Wrzuć ją do koszyka i zamów dostawę do domu.